Koolmonoxide (CO)

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Daarom wordt het ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot bewusteloosheid en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen.

Er zijn signalen die bij u een alarmbelletje moeten laten afgaan als u klachten heeft zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen. Vaak denken mensen bij deze klachten niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging.

Vergiftiging voorkomen

Jaarlijks overlijden tientallen mensen door koolmonoxidevergiftiging of houden er ernstige gezondheidsklachten aan over. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser,  gaskachel of cv-ketel én te weinig ventilatie of een gebrek aan de rookgas/luchttoevoer. Voorkom vergiftiging door koolmonoxide.

Wat te doen bij CO-vergiftiging

  1. Zet ramen en deuren wijd open. Er moet zo snel mogelijk frisse lucht binnenkomen. (Doe dit alleen als u dit kan doen zonder risico voor de eigen veiligheid).
  2. Schakel het betreffende toestel uit en schakel de gastoevoer af.
  3. Waarschuw en help anderen die in de woning aanwezig zijn.
  4. Evacueer het slachtoffer uit de kamer.
  5. Ga naar buiten en bel 112 voor hulp.

Belang van een koolmonoxidemelder 

Een koolmonoxidemelder (of CO-melder) waarschuwt als er een verhoogde concentratie van koolmonoxidegas in de ruimte aanwezig is. In de koolmonoxidemelder zit een CO-sensor. Deze meet de CO-gas-concentratie. Wanneer de sensor gevaarlijke niveaus van het gas opmerkt, gaat het alarm. Maar een CO-melder is een aanvullende maatregel als het gaat om voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.

Regelmatig en vakkundig onderhoud is van levensbelang voor de veilige werking van uw installatie.


Kroes CV plaatst alleen de ReTwist koolmonoxidemelder co-Switch. De CO-melder voldoet aan alle veiligheidseisen en schakelt bij een verhoogde concentratie de cv ketel uit.

top